Historiikki

Suur-Selänpään Erämiehet ry juhli 60 vuoden ikään ehättänyttä taivaltaan Kouvolassa Selänpään kylässä lauantaina 5.11.2022. Juhlapaikkana toimi Selänpään Nuorisoseuran talo.


Kutsuvieraita oli saapunut paikalle arviolta noin 80. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Viholainen avasi tilaisuuden. Hän kiitti seuran vanhimpia jäseniä (Kauko Pylvänäinen, Veli Hyytiäinen, Pekka Häkämies) herrojen tekemästä hienosta työstä seuran hyväksi.


Lisäksi Viholainen mainitsi 12- vuotiaan Topi Pöysän kaataneen ensimmäisen hirven viikko sitten. Siten Topista tuli yhdistyksen tähän asti nuorin hirvenkaataja, ja hän sai ansaitut aplodit yleisöltä.


Peijaishenkeen sopivan maukkaan hirvikeiton keittivät seuran omat jäsenet itse. Juhlan kunniaksi tarjoiltiin myös jälkiruokakahvit herkullisine täytekakkuineen.


Suomi on Euroopan suurmaa metsästyksessä


Juhlapaikka oli nyt sama, jossa seuran ensimmäiset hirvipeijaiset on aikanaan vietetty. Silloin hirvisoppa keiteltiin muuripadassa, mutta tällä kertaa käytettiin soppatykkiä.


Juhlapuheen piti Matti Tieaho tuoden samalla Kouvolan Sanomien tervehdyksen 60-vuotiaan yhdistyksen juhlapäivään. Tieaho, metsästäjä itsekin, käsitteli aihetta taitavasti.


Suomi on Euroopan suurmaa metsästyksessä, sillä harrastajia on täällä ennätyksellinen määrä eli noin 300 000.


Hirvien määrä on vaihdellut vuosien aikana ja etenkin pohjoisessa kanta on vajennut jo melkoisesti. Tämä näkyy kaatoluvissa, joiden määrä on pienentynyt vuosi vuodelta eteläistä Suomea myöten.


Ukkoutumiseen vastattava


Tieaho vertasi metsästäjien määrää jääkiekon ja jalkapallon harrastajiin, ja pohti miksi metsästäjien saama julkisuus on yleensä negatiivista.


- Iso harrastajamäärä ei syystä tai toisesta osaa puolustaa mainettaan ja toimintansa merkityksellisyyttä, Tieaho sanoi ja peräänkuulutti samalla lopulta hyvin tärkeää asiaa: seurojen ukkoutumista.


Nuoria harrastajia tarvittaisi reilusti enemmän mukaan metsästyksen pariin, niin että opit ja taidot siirtyisivät eteenpäin tuleville sukupolville. Hän nosti erityisesti esiin toisten ihmisten kunnioituksen ja arvostuksen.


-Nuorten saamiseksi metsästysharrastuksen pariin, pitää käyttäytymis- ja toimintamallit päivittää tähän päivään soveltuviksi. Hierarkia ja moittiminen on mennen ajan mallia. Nyt pitää ihmisiä osata kohdella hyvin tai muutoin he lähtevät muihin harrastuksiin. Sellaisiin, joissa heitä kohdellaan arvostavasti.


Taisto Lautamatti esitteli historiikin


Juhlapuheen jälkeen seuran jäsen Taisto Lautamatti esitti tekemänsä historiikin, missä käytiin läpi tarkasti seuran eri vaiheita ja merkittäviä tapahtumia vuosien varrelta.


Seuran jäsen Riku Salminen puolestaan viihdytti juhlaväkeä hienolla kitaransoitolla ja lauluralleillaan puheiden välissä.


Jäsenten viirit ja ansiomerkit


Juhlan kohokohtana palkittiin ansioituneita jäseniä. Seuran viirit ojennettiin seuraaville henkilöille: Antti Huovila, Sari Kalso, Aki Lantta, Pekka Lautamatti, Tommi Lautamatti, Hemmo Mauno, Tomi Mörk, Petri Nikula, Matti Pessa, Eero Pokki, Timo Sopanen, Eero Pessa, Esko Nokkanen ja Jukka Vähämaa.


Kai Korpi jakoi Suomen Riistakeskuksen ansiomerkin ja Suomen Metsästäjäliiton Kymen piiri ry:n merkit:


Suomen Riistakeskuksen hopeinen ansiomerkki: Petri Puhjo.


Suomen Metsästäjäliiton Kymen piiri ry ansiomerkit:


Kultainen ansiomerkki: Veli Hyytiäinen ja Pekka Häkämies. Hopeinen ansiomerkki: Heikki Horppu, Juhani Hämäläinen, Lasse Hämäläinen, Risto Härkönen, Markku Immonen, Markku Lankinen, Esa Lautamatti, Taisto Lautamatti, Vesa Lautamatti, Tarmo Lumminen, Heikki Okka, Pekka Okka, Timo Paatinen, Petri Puhjo ja Aulis Virolainen.


Pronssinen ansiomerkki: Juha Frimodig, Mikko Juola, Kyösti Nokkanen, Ismo Pukkila ja Markku Rastas.


Juhlien järjestämiseen saatu tukea JEV-säätiöltä.