Ajankohtaista


Suur-Selänpään Erämiehet ry juhli 60 vuoden ikään ehättänyttä taivaltaan Kouvolassa Selänpään kylässä lauantaina 5.11.2022. Juhlapaikkana toimi Selänpään Nuorisoseuran talo.

Kutsuvieraita oli saapunut paikalle arviolta noin 80. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Viholainen avasi tilaisuuden. Hän kiitti seuran vanhimpia jäseniä (Kauko Pylvänäinen, Veli Hyytiäinen, Pekka Häkämies) herrojen tekemästä hienosta työstä seuran hyväksi.

Lisäksi Viholainen mainitsi 12- vuotiaan Topi Pöysän kaataneen ensimmäisen hirven viikko sitten. Siten Topista tuli yhdistyksen tähän asti nuorin hirvenkaataja, ja hän sai ansaitut aplodit yleisöltä.

Peijaishenkeen sopivan maukkaan hirvikeiton keittivät seuran omat jäsenet itse. Juhlan kunniaksi tarjoiltiin myös jälkiruokakahvit herkullisine täytekakkuineen.

Suomi on Euroopan suurmaa metsästyksessä

Juhlapaikka oli nyt sama, jossa seuran ensimmäiset hirvipeijaiset on aikanaan vietetty. Silloin hirvisoppa keiteltiin muuripadassa, mutta tällä kertaa käytettiin soppatykkiä.

Juhlapuheen piti Matti Tieaho tuoden samalla Kouvolan Sanomien tervehdyksen 60-vuotiaan yhdistyksen juhlapäivään. Tieaho, metsästäjä itsekin, käsitteli aihetta taitavasti.

Suomi on Euroopan suurmaa metsästyksessä, sillä harrastajia on täällä ennätyksellinen määrä eli noin 300 000.

Hirvien määrä on vaihdellut vuosien aikana ja etenkin pohjoisessa kanta on vajennut jo melkoisesti. Tämä näkyy kaatoluvissa, joiden määrä on pienentynyt vuosi vuodelta eteläistä Suomea myöten.

Ukkoutumiseen vastattava

Tieaho vertasi metsästäjien määrää jääkiekon ja jalkapallon harrastajiin, ja pohti miksi metsästäjien saama julkisuus on yleensä negatiivista.

- Iso harrastajamäärä ei syystä tai toisesta osaa puolustaa mainettaan ja toimintansa merkityksellisyyttä, Tieaho sanoi ja peräänkuulutti samalla lopulta hyvin tärkeää asiaa: seurojen ukkoutumista.

Nuoria harrastajia tarvittaisi reilusti enemmän mukaan metsästyksen pariin, niin että opit ja taidot siirtyisivät eteenpäin tuleville sukupolville. Hän nosti erityisesti esiin toisten ihmisten kunnioituksen ja arvostuksen.

-Nuorten saamiseksi metsästysharrastuksen pariin, pitää käyttäytymis- ja toimintamallit päivittää tähän päivään soveltuviksi. Hierarkia ja moittiminen on mennen ajan mallia. Nyt pitää ihmisiä osata kohdella hyvin tai muutoin he lähtevät muihin harrastuksiin. Sellaisiin, joissa heitä kohdellaan arvostavasti.

Taisto Lautamatti esitteli historiikin

Juhlapuheen jälkeen seuran jäsen Taisto Lautamatti esitti tekemänsä historiikin, missä käytiin läpi tarkasti seuran eri vaiheita ja merkittäviä tapahtumia vuosien varrelta.

Seuran jäsen Riku Salminen puolestaan viihdytti juhlaväkeä hienolla kitaransoitolla ja lauluralleillaan puheiden välissä.

Jäsenten viirit ja ansiomerkit

Juhlan kohokohtana palkittiin ansioituneita jäseniä. Seuran viirit ojennettiin seuraaville henkilöille: Antti Huovila, Sari Kalso, Aki Lantta, Pekka Lautamatti, Tommi Lautamatti, Hemmo Mauno, Tomi Mörk, Petri Nikula, Matti Pessa, Eero Pokki, Timo Sopanen, Eero Pessa, Esko Nokkanen ja Jukka Vähämaa.

Kai Korpi jakoi Suomen Riistakeskuksen ansiomerkin ja Suomen Metsästäjäliiton Kymen piiri ry:n merkit:

Suomen Riistakeskuksen hopeinen ansiomerkki: Petri Puhjo.

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piiri ry ansiomerkit:

Kultainen ansiomerkki: Veli Hyytiäinen ja Pekka Häkämies. Hopeinen ansiomerkki: Heikki Horppu, Juhani Hämäläinen, Lasse Hämäläinen, Risto Härkönen, Markku Immonen, Markku Lankinen, Esa Lautamatti, Taisto Lautamatti, Vesa Lautamatti, Tarmo Lumminen, Heikki Okka, Pekka Okka, Timo Paatinen, Petri Puhjo ja Aulis Virolainen.

Pronssinen ansiomerkki: Juha Frimodig, Mikko Juola, Kyösti Nokkanen, Ismo Pukkila ja Markku Rastas.


Juhlien järjestämiseen saatu tukea JEV-säätiöltä.


Lisätiedot: Suur-Selänpään Erämiehet ry, puheenjohtaja Tuomas Viholainen Sähköposti: ssem.posti(at)gmail.com Puhelin: +358 44 3417044AMPUMARATA ( VUODEN 2022 KESKIVIIKON HARJOITUSVUOROT päivitetty ampumarata välilehdelle )

Seuran tilinumero: FI2557504620007552


Tulevat tapahtumat:


Jarkko Nokkanen valittu koejäseneksi (2022)

Riku Salminen ja Topi Pöysä valittu koejäseniksi (2021)Jos kuolleita eläimiä löytyy olisi ne hyvä toimittaa jatkotutkimuksiin!

Linkki lähetysohjeisiin


Hirvieläinmetsästyssääntöä päivitetty vastaamaan Vuosikokous 2021 sekä Kesäkokous 2021 päätöksiä.

Riistakiintiöt päivitetty 2021/2022


SSEM WhatsApp ryhmään halukkaat ilmoittakaa Ismo Pukkilalle.

Riistakamerat ovat perjasissa ja rajajärventiellä, nuolukivillä.

Jos haluat kuvat sähköpostiisi, luo ilmainen käyttäjätunnus seneram palveluun.

Ilmoita luomasi käyttäjänimi Ismolle 044 5444707.


Jäsenet myy (metsästykseen liittyvää):

Myytävänä pienoiskivääri (lippaallinen), hyvällä kiikarilla varustettu. puh 0405816039


Linkki: Karhun haukutustietojen lähettämiseen (kymen kennelpiiri)


Talkoot pähkinänkuoressa : Talkoiden keruuaika 1.1.2021 - 31.12.2021 3 talkoota, joista 1 voi olla maksettu (maksu 60e/talkoo, myös maksut 31.12.2021 mennessä seuran tilille). Suoritetuilla talkoilla lunastaa itselleen metsästysoikeuden metsästyskaudelle 01.08.2022 - 31.07.2023


Peurankyttäyspaikan tilanne:

Sopiva paikka on löydetty ja ruokinta aloitettu, mikäli kyseinen paikka alkaa toimia ruokintapaikkana aloitetaan tornin rakentaminen.

Eläimet eivät ole vielä ruokinnalle löytäneet.


Jos haluatte sivuille jotain tietoa/kuvia jne niin rohkeasti yhteyttä ismo.pukkila(a)hotmail.comAnsioituneet veteraanimme, kunniapuheenjohtaja Veli Hyytiäinen ja pitkäaikainen kirjuri Pekka Häkämies hoitavat Kylmälehdon kuljetuksia. Kuvan otti Esa Lautamatti 10.12.2017 hirvijahdin päätöstilaisuudessa.